9.1.16 כ"ח טבת תשע"ו
בהתייחס להוצאת הספר "גדר חיה" של רביניאן מתכנית הלימודים והרעש שהנושא זכה לו, בחרתי לחזור מאה שנה לאחור לסיפורו של ביאליק, ל"מאחורי הגדר", בו הוא מתאר את התשוקה האדירה שבין מארינקה "השיקסה" הגויה ובין נוח הגיבור היהודי הלוהט. ששנים רבות נכלל בתכנית הלימודים (מישהו הציע להדירו משם?) לראשונה קראנו את הסיפור בכיתה ז', מפי מורנו פולי ב- 1946, בתקופת המנדט הבריטי. בזמן בו נכתב הסיפור, בעיית ההתבוללות(!) בתרבות זרה ועוינת, לא הייתה שונה מזו ה"מוצגת" בימינו ב"גדר חיה". גם בבעיות מסוג זה צריכה לעסוק ספרות. מניעת טקסטים כאלה מבני הנעורים בבית הספר אינה מעודדת את יכולת ההתמודדות עם בעיות החיים ולשם מה הוקם בית ספר זולת "להכין לחיים?"
ול'פרשת השבוע': אחרי שקם מלך שלא ידע את יוסף, הוא מטיל גזרות קשות: מיסים כבדים, "מחנות עבודה" לבנייה.. ולבסוף. ההוראה להרוג את כל הזכרים הנולדים. במציאות נוראה זו מוצאות עצמן המשפחות העבריות בדילמה קשה. ביניהן גם משפחת עמרם ויוכבד עם שני בניהם: מרים בת שש ואהרון בן שלוש. הם מחליטים (ואתם משפחות רבות) בשלב ראשון להיפרד, כדי שלא להיקלע לסיטואציה בלתי אפשרית של כניסה להריון, לידה והמתת התינוק. רוח דיכאונית פשתה בציבור ודומה שפרעה מצליח להביא כליה על העם העברי. ואז באה מרים ואמרה לאביה: "אבי היקר! החלטתך היא גזרה קשה מזו של פרעה, הוא גזר רק על הזכרים ואתה גוזר גם על הנקבות!" (לשון המקרא). עמרם מקבל את דברי בתו, חוזר ליוכבד (וכך רבים לנשותיהם) ולמרות חוסר הוודאות במציאות חייהם, הם מביאים לעולם את משה. והיתר.. בליל הסדר.
הרפת הרביעית 1949 – 1953.
אי אפשר לומר שהרפת הרביעית הוקמה מחדש, נכון יותר לומר שהיא שוקמה באופן יסודי. לפרות שנותרו מהרפת השלישית התווספו על ידי קניה 20 פרות ו"קבוצת השלמה" של 11 מבכירות אמריקאיות ששינו מהותית את איכות הרפת. הן התאקלמו יפה והצטיינו בתנובת חלב גבוהה. איתן הגענו לראשונה ל – 100 פרות חולבות בעדר. ואחרי כל זאת רמת החלב של העדר כולו הייתה בירידה. הסתבר שזרעי הפרים בהם השתמש להפרייה היו לקויים מבחינה גנטית. רק כשהופיעו המבכירות הראשונות של קיפר, עליז ונירון החלה להסתמן עלייה בתנובת החלב. ההצטרפות לאגודה להזרעה "האון", שינתה את התמונה, כי לאגודה היו פרים משובחים ממוצא אמריקאי, שהעלו את תנובת החלב בכל צפון הארץ (לו סיפקה שירותי הזרעה). כאשר שוב נראה שהרפת על דרך המלך, ניחתה מכה קשה נוספת. הפרות ברפת א' ו- ב' נמצאו נגועות בשחפת וכולן נמכרו במהלך 1953. רפתות א' ו-ב' נעזבו לתמיד, התחילו לבנות את הרפת באיזור חדש ונאלצו, פעם נוספת, להתחיל מחדש. הפרק האחרון בו יסופר על הרפת החמישית… בשבוע הבא.
שבועטוב!