14.4.18 כ"ט ניסן תשע"ח
לספיר ובני שכבתו עם ירידת המסך, ברכות! כבר שנים, שאנחנו צופים בהצגות סיום י"ב. בדרך כלל אני "סובל" בשקט והשנה פשוט נהניתי. אמנם לא שמעתי למה בחרתם דווקא בהצגה הזו, (אני הייתי ממליץ על מחזה ישראלי) אבל כנראה שההזדהות עם מי- טו של היום, בדפוס מלפני 2600 שנה גבר על שיקולי בחירה אחרים. אהבתי את הויכוחים ברחבי הקיבוץ על ההצגה הזאת, מעין הפוגה של רגע מהבעיות השוטפות.
ואצל ספיר .. התגלו בו גם ניצוצות של שחקן וגם של מפיק בתיאטרון. אתה אחד ומיוחד!
בשבוע של ה-4.4 חשתי אכזבה. בשני האירועים בהם נטלתי חלק. בערב ציון 70 שנה לאירועי "המערכה על משמר העמק" ליד עמדה 5, ובמשחק הניווט בין העמדות. תכניות מיועדות להורים וילדיהם. ל"הפתעתי", חברי הקיבוץ לא באו בהמוניהם. זה אחד הכישלונות הגדולים שלנו בחינוך בנינו! חשבתי לתומי שבני המקום ובני זוגם המצטרפים שאנחנו קוראים עליהם כמעט מדי שבוע ב"דף" בהמלצה לקבלם לחברות, כמה הם אוהבים את הקיבוץ/רוצים לתרום/להשתתף בחיי המקום, עברנו לא כל כך מעניין אותם. אבל, שח לי חבר בהומור, ה"מערכה" שלהם במשמר העמק, היא על הארכת חופשת לידה, והוסיף: "אתה לא באת לשיחה, אז מה אתה רוצה, שהם יבואו לאירועים שחשובים לך? והוסיף בשקט "תבין, בשבילם, הקרבות שהיו כאן לפני 70 שנה (1948) זה כמו מלחמות נפוליאון (1799) בשבילך". שתקתי.
סיור משפחתי בגטו ורשה- 2017
כדי שלא לחזור על טעויותינו החינוכיות המקומיות, שיהפכו לימים של "בכי ממושך", ניזכור, שהשבוע ציינו את "יום השואה והגבורה". בתחילת 1951- תשי"א, קבעה הכנסת את יום הכ"ז בניסן כיום "הזיכרון השנתי לשואה ולגבורה" לששת מיליוני קורבנות השואה, מורדי הגיטאות והפרטיזנים היהודים, שנרצחו במלחמת העולם השנייה. המועד נקבע ליום זה, כי בתאריך זה, ב- תש"ג, 1943, דוכא סופית מרד גטו ורשה. ובקצרה , ההתקוממויות של קבוצות יהודיות כנגד הגרמנים בגיטאות, כנגד פעולות ההשמדה במלחמת העולם השנייה, הגיעו לשיאן בגטו וורשה. עוד ב- 1942 הוקם בגטו, ארגון של חלוצים ציוניים מכל תנועות הנוער ובראשם מרדכי אניילביץ', שנקרא אל"י – ארגון יהודי לוחם. לימים נודע שהיה גם ארגון מקביל של התנועה הרביזיוניסטית שנלחם בנפרד בגטו. ארגון התנועות החלוציות החליט להגן על היהודים בכח הנשק. כשבינואר 1943 פתחו הנאצים בפעולות גירוש מחודשות כדי לחסל את 60.000 יהודי הגטו שנותרו מחצי מיליון שהיו בו ב- 1941. יחידת מורדים יהודים, תקפה את החיילים הנאצים, גרמה לפיזור שיירת המגורשים ולהרוגים ראשונים מבין החיילים הנאצים. בערב פסח תש"ג, ה-19.4.43 פשטו אלף חיילים נאצים על הגטו לביצוע גירוש סופי. פרץ קרב עז ביניהם לבין לוחמי הגטו שהדפו את הגל הראשון, הרגו בהם ואף הציתו שני טנקים. אולם הגרמנים שבו עם כח אדם רב ונשק משוכלל, כבשו בית אחר בית ואחרי 23 ימים של לחימה הצליחו לחסל סופית את הגטו והעלוהו באש. זה קרה בכ"ז בניסן וזה היום שנקבע ל"יום הזיכרון לשואה ולגבורה"!.
אבא היה אומר: "מי שלא זוכר את עברו, ההווה שלו דל ועתידו מעורפל"!
"שבוע טוב"!