6.10.18 כ"ז תשרי תשע"ט
היום בדיוק, לפני 45 שנים פרצה מלחמת יום הכיפורים שהייתה מלחמה רבת ימים, רבת דמים. נכון שיש בינינוו שחוזרים ל'חיות' אותה ביום כיפור עצמו (כמוני), אבל כל מי שנטל בה חלק לא שוכח את ה- 6.10.73! התייחסתי למלחמה ההיא כבר ביום כיפור, רציתי רק לציין ולהזכיר את התאריך (הלועזי) הבלתי נשכח הזה שהולך ונשכח.
ומתאריך (לאומי) ל"מועד" (פרטי!) "שבוע טוב" זה, מסיים תקופה של 7 שנים לכתיבתו, בשבילי, חגיגה קטנה. כולו כרובו נכתב בבחינת "שלח לחמך על פני המים"! ושאיפה שמי מילדינו מנכדינו ונינינו יום אחד יפתח את 'הבלוג' כדי לדעת על…או על מה וכיו'ב. התלבטתי אם להמשיך או לומר לעצמי: "די"! "מספיק"! "אני/אתה "מעייף" ! "טוחן"! ועוד ביטויים מסוג זה. אבל רעיה ותימור שהם שותפי ליצירת "שבוע טוב" עודדו אותי להמשיך! חשוב לי לדעת מה אתם חושבים, אם אכן איני 'משעמם' אתכם, אם יש לכם הערות או הארות, האם העיתוי ואופן הקריאה אינם מתאימים?, בקיצור, כל מה שנראה לכם.
האמת, שאיני זוכר בעקבות איזו שיחה בינינו במהלך חג הסוכות בתשע"ב (2011 ) נולד הרעיון לנסות לכתוב מעין טור שבועי, לארוחת הערב המשפחתית של מוצ"ש, ואני די גאה שהניסיון הזה הביא ל"חגיגת" יום הולדתו השביעי. ונתון אחד בלבד: ב-7 השנים הללו היו 364 מוצ"שים ואני כתבתי 346 פעמים.
ואחרי שסיימתי עם ה'אגו', עם הטפיחה העצמית על השכם, אשמח לפתוח בתמיכתכם את השנה השמינית. אני מתכוון, כמובן, למשפחה ולתריסר הקוראים הנאמנים שלי.
"וְרָאִיתִי אָנִי שֶׁיֵּשׁ יִתְרוֹן לַחָכְמָה מִן הַסִּכְלוּת, כִּיתְרוֹן הָאוֹר מִן הַחֹשֶׁךְ. הֶחָכָם עֵינָיו בְּרֹאשׁוֹ וְהַכְּסִיל בַּחֹשֶׁךְ הוֹלֵךְ"
קהלת פרק ב', פסוקים יג-יד.
בחג הסוכות יהודים קוראים את ספר "קהלת". לכן ניגשתי אל התנ"ך בפירוש של"ג, אל המבוא הנפלא שלו לקהלת, ומצאתי בו ניתוח מעמיק לספר. מהי המגילה הזו? המגילה הזו היא אוסף פתגמים, דברי חכמה, עצות לחיים ואזהרות מדרך לא נכונה. שם המחבר אינו ידוע. הסיבה שמייחסים אותו לשלמה היא משפט אחד האומר: "אני קהלת הייתי מלך על ישראל בירושלים" ובהמשכו מתאר את חכמתו הרבה ומפעליו הגדולים. חוקרי המקרא אומרים שקהלת אינו חיבורו של שלמה המלך אלא שהמחבר האלמוני שם את דבריו והשקפותיו בפי המלך החכם כדי לתת להם סמכות יתר. הדברים אינם מתאימים לדמותו של שלמה כפי שהוא מתואר בספר 'מלכים'. והחוקרים נחלקו בדעתם על כך. הרעיונות הנועזים, ההסתכלות החודרת והחיפושים הנפשיים אחרי יותר מאלפיים שנה עודם תקפים אצל הקורא המודרני, ומעידים שקהלת עוסק בסבלו האישי ובקשיי גורל בני האדם בכלל. ואחרי תיאוריו אלה הוא משתחרר מעצבותו ומהרהוריו הנוגים ובהמשך המגילה, הדברים נעשים יותר פשוטים ותפיסת חייו הולכת ונעשית חיובית יותר. מסקנת המחבר היא שיראת שמיים היא דרך החיים הנכונה.
מקובל לחשוב ששלוש מגילות כתב שלמה המלך. את 'שיר השירים' (בעודו צעיר, חרמן ומתאהבן) את 'משלי' (כאדם בוגר הכותב דברי חכמה) ואת קהלת, (לעת זיקנתו) בקביעתו שהכל הבל הבלים.
הייתה מחלוקת גדולה על מקום ומעמד המגילה בכתבי הקודש, בין בית הלל שתמך בהכנסתה לתנ"ך לבית שמאי שראה בה לא ראויה. ובסוף, כולנו יודעים שהוכרע (בלשון הספורט) לטובת בית הלל והחלט להכניסה לתנ"ך.
כדאי לדעת!
"שבוע טוב"!