"שבוע טוב" (352)

9.11.18   א' כסלו תשע"ט

מה טוב, שבנינו ירשו מרעיה את נושא הפעילות הגופנית, והשבוע גם לירן וגם  הדר חזרו מפעילותם זו כשמדליות בורקות על צווארם וגביעים באמתחתם. ואם כבר עוסקים בספורט, אני גאה גם בגלי ולי המתאמנים בקבוצותיהם ונוסעים לראות משחקים של מכבי נתניה באצטדיון. (האם ירשו זאת ממני?) גם ככה לומדים כדורגל. שיבורכו עושי הספורט ואוהדיו, כולם.

בעקבות יום הולדתי בדקתי מה אירע ב-31.10 מלבד הולדתי (והיום זו אינה בעיה גדולה) ומצאתי שפרט לי ולרחל עצמון, גם כריסטופר קולומבוס נולד ביום זה. ב- 1451 גיליתי, שמרטין לותר פרסם את המסמך המכונן של הפרוטסטנטיות  ב-1517. שב- 1922 עלה מוסוליני לשלטון באיטליה. גופתו של סטאלין סולקה מהמזוליאום של לנין במוסקבה ב-1961. ראש ממשלת הודו אינדירה גנדי נרצחה ב-1984 וב-1993 מת במאי הקולנוע פדריקו פליני. רשימה קצרה של אירועים. ועוד בהקשר. לפני כמה שבועות חיפשתי ספר בין ספרי הילדים המצויים אצלנו מצאתי ספר ישן של אנדה פינקרפלד ובו הקדשה של סבתי מלכה גורדון לעמרי! (כך קראה לי), מודה שזה ריגש אותי. ואז גמל בלבי הרעיון לתת לכל אחד מנכדי ולנינתי, ביום הולדתי את הספרון בו כונסו כמה מסיפורי, שהוציאה לאור המשפחה למזכרת. מודה, שעלו בי הרהורים שבעוד שנים רבות יגלה מי מהם בספרייתו את הספרון הזה וזה יעשה לו קליק קטן וטוב של זיכרון מהסבא.

היום א' בכסלו. סבא שלי, שמואל לייב גורדון, הלך לעולמו בא' כסלו תרצ"ג (1933).  18 יום אחרי שנולדתי ועוד הספיק לתת לי את שמי. אם תבדקו היטב תגלו שאני העמרם האשכנזי הראשון. במשך כ- 30 שנה שאני מחפש חומרים ומסמכים על המשפחה, והנה לפני חודשיים הגיעו לידינו, מבת דודתי, סיפור חייהם של סבא, סבתא ודודתי ימימה כתובים בכתב ידם. פרשות חיים (חלקן מאד קשות) כתובות בעברית כל כך יפה. תענוג לקרוא. בחרתי לשלב, ביום השנה ה- 85 למותו, לא את ההספדים היפים של ביאליק ופיכמן על אישיותו הנשגבה, אלא קטע קצר על פועלו שכתב המבקר אברהם לוינסון:
… "אם הספרות היפה הייתה השלב הראשון של יצירתו והעבודה הפדגוגית- ציבורית בארץ ישראל ובגולה בשלב האמצעי, השלב העליון היה הפרשנות, ביאור כתבי הקודש. מפעל ענק בן 14 כרכים שראוי היה שייעשה על ידי חבר חכמים, הוא פרי עיון מעמיק ושקדנות מופלאה של יחיד, ממשיך המסורת ההיסטורית של גדולי הפרשנים. דור דור והבנתו ופירוש התנ"ך שלו, פירוש התנ"ך של של"ג המסכם את מחקרו, תפיסתו וערכו לפי רוח הזמן. לנגד עיניו ריחפה התעודה הנשגבה והפשוטה למסור את ספר הספרים, ספר העם בידי העם, להוציאו מרשות יחידים לרשות האומה, לקרבו לשכל וללב על ידי פשטות ודיוק ההסברה. הוא הבהיר את התוכן והצורה של ספר הספרים לאור המדע ההיסטורי, הארכיאולוגי והפילולוגי של ימינו. נאמן לאמת ההיסטורית, תיאר את חיי ישראל, תרבותו וקורותיו וקבע כל מאורע היסטורי במקומו הגיאוגרפי ובמסגרתו המדינית והתרבותית." עד כאן ציטוט הנותן מושג על עבודתו המרכזית של של"ג בשלושים שנותיו האחרונות: פירוש וביאור התנ"ך.


וסוף דבר: התנ"ך בפירוש של"ג היה ספר הלימוד המרכזי של מערכת החינוך עד אמצע שנות ה-50.  ואז…המפלגות הדתיות שהיו בממשלה תבעו למצוא פירוש אחר לתכנית הלימודים בטענה שפירוש של"ג אין בו צביון דתי מספיק ושהוא פופוליסטי מדי ובחרו להחליפו בפירוש קאסוטו. כשיצחק נבון היה שר החינוך באתי אליו ללשכתו וביקשתי שיכניס גם את הפירוש של סבא לתכנית הלימודים. הוא הסביר לי שאין סיכוי לעשות זאת בשל שיקולים פוליטיים. חזרתי שוב כעבור כמה שנים ליוסי שריד, "אחד משלנו", בכהונתו כשר החינוך, והוא אמר בנדיבות לבו שיבדוק זאת ויחזור אלי ועד היום טרם חזר וגם לא יחזור. ואני – מדי שבוע נעזר בפירושיו בעת כתיבתי על 'פרשת השבוע'.

"שבוע טוב"!

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.