חג שבועות 8.6.19 ה' סיון תשע"ט
חג שבועות הוא החג היחידי שלא נקבע לו תאריך מדוייק בתורה, זה חג יחיד ומיוחד שתלוי בחג אחר והוא פסח ומצוות הספירה האומר: "וספרתם לכם ממחרת השבת, מיום הביאכם את העומר, שבע שבתות תמימות תהיינה".
חג השבועות עשיר מאוד בתכניו, מלא רעיונות וסמלים ומגוון במנהגיו ומעידים על כך השמות הרבים שניתנו לו. שבעה שמות לחג: "חג השבועות", "חג הקציר", "חג הביכורים", "חג החמישים", "עצרת", "חג מתן תורה" ו"יום הקהל". ניתן לו גם השם השמיני: "חג סיום האביב – ראשית הקיץ", כיון שקציר החיטים מבטא את אופייה של העונה החקלאית. ויש המוסיפים לו גם שם תשיעי: "יום הדין לפירות האילן"- ראשית הבשלת הפירות. מחקר עכשווי אומר שחג השבועות הוא בעצם חג השבועות ומתייחס לשבועת הברית שהעם נשבע לאל, שבאה לביטוי בטקס רב רושם בו קראו אחת לשנה את כל חוקי התורה כשבסוף הטקס, כשכל העם נאסף בירושלים, העם נשבע לקיימם.
עד כאן זווית אחת להבנת החג אבל, אחת "המהפכות" הגדולות של דור הורינו בתרבות הלאומית היה חג ביכורים! שבמרכזו "פרי עמל כפיים" שבא כולו מענפי החקלאות, מעבודת האדמה. כך נוצר טקס הבאת הביכורים של כל ענף וענף, טקס שכלל הקראת פסוקים מהמקרא, שירים, וריקודים אך החגיגי ביותר היה טקס הבאת הביכורים לבמה המרכזית. מקיבוץ של משק מעורב בו היו 10-15 ענפים חקלאיים נותרו שלושה: לול, מטע וגד"ש וראוי לציין שיש לנו גם ענף בקר עם עין השופט, רפת עם גזית וערכים כספיים מ"בננות חוף". מצעד הטרקטורים, המטוס המרסס, ההופעות ו"התחליף" המוצלח הצגת התינוקות הותירו אותנו עם השאלה: מקום החקלאות בחיינו, האם רק נוסטלגיה עשירה? רק זיכרונות של חג גדול? האם אין לנו דרך אחרת לשמור על המהפך בפירוש היצירתי של חג מתן תורה לחג הביכורים? ואולי להשקיע מחשבה, בהזדמנות זו, איך לפתח נושאים חקלאיים? ולהתייחס לגידולים מסויימים (מזרע עד פרי) ואולי, פשוט ללכת עם הזמן, ולהמציא נוסח הולם לחג "קיץ" בחיק הטבע. או שהמציאות במדינה תביא אותנו לחזור ולציין את הנוסחים המקראיים כמו המנהג: "תיקון ליל שבועות", בלילה הקודם לחג עצמו. זהו ליל לימוד מיוחד הכולל קטעים מהתחלות וסופי פרקים בתורה. תיקון בארמית פירושו 'קישוט', הווה אומר שכל ליל הלימוד הזה הוא מירוק/קישוט התורה לקראת הצגתה למחרת. מנהג זה חודר היום גם לחברה החילונית ומתקיים גם בקיבוצים רבים אצלנו אף אחד לא הרים את ה"כפפה" הזו. יש יופי רב בלראות אותנו כולנו מסובים יחד ומקדישים אותו ללימוד תורה כלשהי, יכולה להיות תורת הקיבוץ, שרבים בינינו תורה זו מאוד רחוקה מהם. אפשר לעסוק בכל נושא מפוליטיקה, חברה, מדינה ועד הכתוב בתנ"ך.. ושימת דגש על מגילת רות, הרומן הנפלא המעלה את בעיית הגר, הזר, והשונה. אני מחכה שמישהו עם נשמה יתרה יקום ויעשה!
"שבוע טוב"!