"זיכרון זה לא רק נוסטלגיה – זיכרון זה גם פרספקטיבה"
8.5.21 י"ט אייר תשפ"א (שנה עשירית)
למה מציינים מדי שנה את ל"ג בעומר? הכל החל בשנת 132 ספירה בו מתארגן שוב מרד יהודים כנגד הרומאים , שישים שנה אחרי המרד הגדול שהביא לחורבן ירושלים ובית המקדש. המרד בהנהגתו של שמעון בר כוכבא שנחשב לדמות חד פעמית, מעין הכלאה בין מצביא למשיח. המרד נמשך שלוש שנים, הסתיים במפלה וגבה חיי מאות אלפי יהודים. את החזון הזה מייחסים לר' עקיבא, גדול התנאים, שהיה המנהיג הרוחני של המרד. במילים של היום, הזרם שהוביל ר' עקיבא, בעצמו איש חזון לא רק רוחני אלא גם פוליטי, בראשה הצורך בריבונות יהודית גבר על התיאוריה של רבן יוחנן בן זכאי – המנהיג הרוחני לאחר כישלון המרד הגדול, שניסה למתן את הרעיונות המשיחיים ודוקא להרגיל את העם לחיות תחת שלטון זר. ר' עקיבא חיפש דמות שתקבל את חזונו ומצא אותה בדמותו של בר כוכבא, אדם בעל כושר אירגוני נדיר ובעל כריזמה כובשת. עם תום המרד הסתבר שהלהט הדתי של בר כוכבא והתשוקה לריבונות של ר' עקיבא גרמו לתבוסה קשה בשדה הקרב. את ר' עקיבא הוציאו להורג ב"מיתה קשה" עד שנחשב לאחד מעשרת הרוגי מלכות. עד כאן הסיפור ההיסטורי. איך זה נוגע לל"ג בעומר שמציינים היום?
תוצאות המרד הגדילו מאוד את המיתוס סביב בר כוכבא ור' עקיבא. ובתקופת הציונות המדינית שמנהיגה היה זאב בנימין הרצל, שפעלה לכך, שיש לחתור לקבלת זכויות פוליטיות על ידי פעילות דיפלומטית כדי להשיג בית לאומי, עוד לפני פעולות ההתיישבות. בתקופה זו, אומץ ר' עקיבא על ידי הציונות הדתית שהקימה את תנועת הנוער שלה "בני עקיבא", ולאור דמותו של בר כוכבא נרקם החלום הלאומי של הציונות שחיפשה גיבורים היסטוריים שייקל להזדהות איתם. על האריה של בר כוכבא רכבנו בילדותנו ושרנו לו שירי הלל ובל"ג בעומר שיחקנו כאילו אנחנו חלק מהצבא הלוחם לגירוש האויב הזר. לכן החברה החלוצית קבעה את ל"ג בעומר ליום מציין את הגבורה היהודית לדורותיה, ואימצה צד אחד בלבד ממרד 'בר כוכבא', את גבורתו כלוחם יהודי. נוצרה חפיפה עם הזרם הדתי, של"ג בעומר הוא גם תאריך הולדתו ופטירתו של רשב"י (רבנו שמעון בר יוחאי) ותאריך סיום המגפה, (שבה מתו 24.000 תלמידי ר' עקיבא) כך הפכה את ל"ג בעומר ליום חג לאומי מיוחד.
ולשמחות שלנו! בשבוע הראשון של חודש מאי ציינו ימי הולדת למאי (2) ולניר(7) שתי עלמות חן "בדרך לגימנסיה" ואיחולנו מלווים אותן לאורך הדרך באהבה גדולה. ואין כשיר (שכותבו עלום שם) המבטא זאת:
"ברכת יום הולדת לנערה"
האזיני לליבך / היי קשובה לרצונותייך
העולם כאן מחייך / ממתין לכל חלומותיך
האמיני בעצמך / עמדי על זכויותיך
העולם כאן מברך / שומר על אוצרותיך
התמידי בדרכך / בדקי את צעדייך
העולם כאן עבורך / מלווה את מסעותייך
הרחיבי את ליבך / שמחי ביקירייך
מלאי את עולמך / באוהבייך ואהובייך.
"שבוע טוב"!