"שבועטוב״ (540)

"זיכרון זה לא רק נוסטלגיה  –  זיכרון זה גם פרספקטיבה"

2.7.22  ג' תמוז תשפ"ב                             
פרשת השבוע – "פרשת קורח" נופלת עלינו בדיוק רב כשהממשלה מתפרקת, שהאופוזיציה מצליחה בשאיפותיה ובדרכים מלוכלכות להביא שוב לבחירות. ומה הדומה? מה היא פרשת קורח? קבוצת אנשים גדולה(מש' קורח) קמה נגד מנהיגותו של משה ורוצה לקבל לידיה את  מנהיגות העם ויוצאת כנגד משה. משה, שלא נבחר על ידי העם אלא אלוהים מינה אותו, מתייעץ עמו מה לעשות, ובסוף אלוהים פוער את פי האדמה ובולע את קורח ועדתו. וההשלכות לימינו: קורח חלק על מנהיגותו של משה ואהרון (לגיטימי לגמרי) מה שהניע אותו זה אגו ורצון לשלוט ולנווט. ומה מניע את 'הביביסטים' היום? הרצון לשלוט בכוח ולנווט ולשם כך… הפצת "פייק- ניוז" לגיטימי. גם קורח ועדתו הפיצו כנגד משה "שהוציא את עם ישראל ממצריים לשווא", וכינו אותה אפילו "ארץ זבת חלב ודבש" במקום ארץ העבדות. והיום, מנהיגי הביביזם מפזרים, כדי לכבוש את השלטון, אמרות מומצאות, כאילו הכל שחור (ולבן) בלבד.  ועניין נוסף מקביל הוא הפופוליזם: קורח הטיח במשה: "כל העדה כולם קדושים" ואמר: "כל העם מושלם ואין יותר במה להשתפר, אתם נפלאים רק תלכו אחרי" לעומת משה שאמר "קדושים תהיו" ז.א. האדם צריך תיקון עצמי והעם הוא במסע תמידי אל השיפור. במילים אחרות קורח אומר: התורה נותנת לנו קדושה אוטומטית. ומשה אומר: התורה נותנת לנו אפשרות להכניס קדושה לחיים. בשביל להשיגה, צריך לעבוד! ואני (הקטן) חושב: איך על כל התרחשות וכל אירוע אקטואלי אפשר למצוא קטע מתאים בתורה. נפלא! 

תפאורה למופע המאה

חשוב לחזק את מיתוס המערכה על משמר העמק את זה אני אומר, לפני שצפיתי במחזה. אבל כאחד שחי את תקופה ההיא, אינני מצפה שהכתוב במחזה יהיה כפי שהיה במציאות. זה בלתי אפשרי משום שאין 'רק עובדות',  יש זיכרונות שהם לרוב אישיים ואינם מתועדים ויש ים של רגשות נלווים. בהצגה כעבור 74 שנים חשובה "רוח הדברים" בעקבות האירועים שהתרחשו. וכאן גדולתו של הרעיון לציין ולהדגיש בשנת המאה את המבחן הקשה ביותר אותו עבר הקיבוץ כחברה במאה שנותיו.
המופע ימחיש לילדנו/נכדינו/נינינו בצורה כזו או אחרת את האירוע הגדול, שהתרחש כאן, אצלנו בבית, לפני 74 שנים, שמטבע הדברים הוא הולך ונשכח. אנחנו לא מתעסקים בו די, החברים הרבים שהצטרפו ואני כולל בזאת גם את הבנים, לא לקיבוץ ההוא הצטרפו. לכן טוב להעלות ולעורר שוב את התקופה, לספר את הסיפור גם הכואב, להביא את האירועים, את הדמויות, ועוד בצורת מחזמר, שהוא מדיה החודרת ללב ולרגשות. הוא גם נותן פתח למי שרוצה ללמוד ולדעת את תולדות מלחמת העצמאות בהיבט המקומי ובהיבט הארצי. לכן אני רואה בחיוב רב את העלאת המחזמר כחיזוק המיתוס של המערכה על משמר העמק לדורות.    
"שבוע טוב"!         

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.