אני מלא בתודה והערכה על האירוע רב המשתתפים וההתרגשות של השקת הספר שלנו "היינו ילדיכם ואתם הורינו". לעתים נדירות ביותר אני נשאר במצב שאין מילים בפי. כך קרה כשהופעתם חמשת ילדנו ואמרתם את דבריכם בטקס השקת הספר. הייתי באלם. מרגיש בעוצמה רבה כמה שאתם שלנו ומתמלא בגאווה ובשמחה אין קץ, שאתם והמשפחות שהקמתם יודעים לתת ביטוי לרגשות ומחשבות של בנים להוריהם. ולכן אומר רק שהלוואי שכך יימשך תמיד, גם ה'ביחד' הזה וגם השמחה.
"זיכרון זה לא רק נוסטלגיה – זיכרון זה גם פרספקטיבה"
15.4.23 כ"ד ניסן תשפ"ג
אנחנו חיים בימים של פילוג בעם. הפגנות ומחאות של שני צדדים יריבים. אבל הפילוג בעמנו אינו חדש. אז קצת מההיסטוריה שלנו. הפילוג בממלכת ישראל אחרי מות המלך שלמה בו הממלכה המקראית התפצלה לשתיים, לממלכת יהודה בדרום הארץ ולממלכת ישראל בצפונה. מעניין שחלק מההסברים לפילוג תקף גם לימינו. לפי ספר 'מלכים א', ב – 798 לפה"ס הפילוג חל בגלל סירובו של רחבעם (בנו של שלמה) להיענות לדרישת העם להקל עליו את עול המיסים ועבודות הכפייה, ולא הקשיב למצוקת העם. רחבעם היה אומר: "אבי ייסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים". לעם לא נותרה הברירה אל למרוד! והתוצאה הפילוג בין הממלכות. המשותף לימים ההם ולימינו הוא: גישה קיצונית מחמירה וקשוחה מול התגמשות ופשרה. לפי הסיפור בתנ"ך היו אלה יועציו של רחבעם שאמרו לו לא לוותר, וכך יחזק את שלטונו. על אף שהם חשו את התסיסה בעם, ובמקום לומר לו שעדיף לעצור במהלכיו, למען הממלכה, נתנו לו עצות שמאוד ערבו לאוזנו, ולכן לא עצר. והשוני: בימים ההם דובר על היווצרות מדינה אחת לשני עמים והיום על מדובר על שתי מדינות לשני עמים. האם ההיסטוריה חוזרת על עצמה?
"כנגד ארבעה דורות דיברה תורה" – כנגד ארבעה דורות מדברת ההגדה: אב, בן, נכד ונין. כתב בפולין הרב יצחק ניסנבאום. ותודה לתימור על ששלח לי.
חכם – מסמל את הדור הישן, ישראל סבא אשר אורח חייו וחזותו מעידים על יהדותו.
רשע – מסמל את הדור השני. הרשע הוא בנו של החכם. בבית אביו התחנך לתורה וספג את אווירת הבית המסורתית אך התפקר, הפך לכופר בעיקר, הוא גם מתגרה בדור הישן בשאלות קנטרניות בנוסח: "מה העבודה הזאת לכם?"
תם – מסמל את הדור השלישי. התם, בנו של הרשע ונכדו של החכם. בבית הסבא הוא רואה את חיי המסורת, וכולו תמיהה ושאלה- שאלת התם: "מה זאת?" למה סבא נוהג כך ואבא אינו נוהג כך? מה הם כל המנהגים שסבא עושה ואבא אינו עושה?
שאינו יודע לשאול – מסמל את הדור הרביעי. בנו של התם, נכדו של הרשע ונינו של החכם. כאשר נולד הנין, סבא חכם כבר לא היה בחיים. בבית אביו התם ובבית סבו הרשע לא ידעו ולא הכירו חיי מסורת יהודית, והוא הבן שלא ראה ולא שמע, שנולד מנוכר, אף אינו יודע לשאול ועל מה לשאול, הוא בבחינת "שאינו יודע לשאול". באה ההגדה להורות לנו שדווקא אצל דור זה שאינו מכיר את המסורת כלל, דווקא אצלו טמון הסיכוי שישוב לשורשים. לא התם ובוודאי שלא הרשע, אך דור בני הבנים, שאינו יודע מה ועל מה לשאול, אצלו טמון הסיכוי.
רמת האושר עלתה שוב בהולדת הבת השלישית לנואי ואיתן אחות לתומר ויהלי, הנכדה השלישית לקרין וירון . רק אושר ושמחה!
ואחרון אהוב: ברכות לוהטות לליאן ליום הולדתה. מדפדוף באלבומי התמונות שלנו ובמחשב מתקבל הרושם שכוכבה זוהר! כמה חבל שחלפו השנים והיא כבר לא קטנה אך חמודה ומתוקה. אנחנו מאחוריך בהחלטותיך, וכך תמיד נהיה. בלחזור הבייתה, בללכת ללמוד, עם שחר.. וכל מה שיעלה על דעתך. נשמח תמיד להינות ממך. אוהבים אותך ומאחלים לך הרבה שמחה בכל שתעשי או תרצי. מאתנו ומכל המשפחה.
"שבועטוב"!