"שבוע טוב" (266)

18.3.17   כ' אדר תשע"ז

ועוד על יום האישה הבין-לאומי. אחד ההישגים הגדולים בהיסטוריה של  הנשים בעולם, אירע לפני 100 שנים בדיוק. ב- 8.3.1917,  בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, כשתנאי החיים החריפו, והקצבת המזון קטנה. את "מהפכת פברואר", פתחו מאות פועלות  במפעלים שונים בפטרוגרד – בירת רוסיה בעת ההיא – בשביתה, תחת הסיסמא "לחם ושלום!". אליהן מצטרפים גברים רבים לעצרות ענק והפגנות מחאה ברחבי הבירה. העימותים עם כוחות המשטרה וחיילי צבא הצאר היו אלימים ביותר והתפשטו במהרה לערים נוספות שבהן החלו הפגנות ואיתם עימותים קשים עם המשטרה והצבא. בהמשך, רבים מהחיילים עברו לצד המהפכנים. התוצאה הייתה שכעבור שבוע פרש הצאר ניקולאי השני, נעצר והוגלה. ובזאת תמו 300 שנות שלטון בית רומנוב.    הוקמה ממשלה זמנית והוקם קונגרס כלל רוסי. שלטון זה נמשך רק מספר חודשים כי באוקטובר פרצה המהפכה הבולשביקית, שבסיומה הכריז לנין על ממשלה חדשה וכך יצא, שהמשטר הקומוניסטי נבנה על מחאת "מהפכת- הנשים" הזו, שנקראה "מהפכת פברואר" ממש כמו שהמהפכה הקומוניסטית ב- 7 בנובמבר נקראת "מהפכת אוקטובר". והקשר לפורים – הפמיניסטית הראשונה הייתה ושתי…  חג פורים אינו רק חג לילדים יש בו תכנים חשובים גם למבוגרים. המספר ארבע מוכר לכולנו מפסח (4 כוסות, 4 קושיות) לפניכם 4 המצוות של פורים:

1. סעודת פורים שבמגילת אסתר מכונה סעודת "משתה ושמחה". בניגוד למשתה הראווה של אחשוורוש, מציגה היהדות את השמחה בהתכנסות המשפחה וחברים בשמחה פשוטה וצנועה, שהעיקר בה, שחוזרים ומספרים מדי שנה את סיפור פורים.

2. משלוח מנות. היום, הקשר הישיר בין בני האדם הולך ונחלש ויש המכנים זאת 'קשר האיפון' או הפייסבוק ומה שביניהם. מין מכה הגורמת להיווצרות מרחק פיזי שהולך וגדל בין בני האדם, כדי להתמודד עם הנתק הזה צריך אדם, בפורים, לרכוש או להכין במו ידיו משלוח מנות, ללכת ממש לביתו של החבר/השכן/קרוב משפחתי, לברכו ולהגיש לו את מתנתו.

3. מתנות לאביונים. מצוות מתנות לאביונים דורשת להעניק למי שאין לו. לא מדובר בעזרה כלשהי, מדובר במפורש בכסף! כי הכי קשה לוותר על משהו, שטרחנו כדי להרוויח אותו. השימוש שאנו עושים בכסף מעיד על מה חשוב לנו באמת ולא להסתפק בלדבר בלשון גבוהה על ערכים נשגבים.

4. קריאת המגילה. קוראים את המגילה פעמיים בבית הכנסת. פעם בלילה ופעם ביום. הקריאה במגילה מזכירה לנו יותר מכל את המבט ההיסטורי של העם היהודי, תהליך שחוזר על עצמו, שמתאר את חיי היהודים בתפוצות השונות, תחילה, מרגישים נוח תחת השלטון הזר ותופשים עמדות חשובות, מתחילים להתבולל בו ואפילו להמיר את הדת. ואז מגיע האיש (מהמן ועד היטלר) שמחליט להשמיד ולהרוג את כל היהודים, כולל את המתבוללים.
לא משנה כמה הרגשת טוב "בבית", בארץ הזרה בה חיית. הזהות האמיתית שלך קמה עליך ואתה נאלץ להתמודד איתה. כך קרה בחברה הגרמנית, הצרפתית או הפולנית. "לך כנס את כל היהודים" אמרה אסתר למרדכי וביקשה בכך לאחד את העם שהחל להתפזר ולהתבולל. אחרי שגזירת ההשמדה חלפה, חידשו היהודים את הקשר שלהם ליהדות המסקנה מתכני ארבע מצוות פורים אלה לאדם הבוגר, היא: הרבה בשמחה, טפח קשר אנושי, היה נדיב לזולת ותתחבר חזק לזהותך הלאומית.

"שבוע טוב"

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.